Ouderen- en mantelzorgforum
GENERO Ouderen- en mantelzorgforum is onderdeel van

GENERO actief: Ouderen hebben rol van simulators in onderwijs

In het vorige nieuwsbericht vertelde mevrouw de Leeuw over haar ervaring met onderwijs. Hieronder leest u de ervaring van mevrouw Hoogwerf. Zij heeft ervaring met onderwijs op het ROC Albeda Collega in Rotterdam. 

“Mijn naam is Ineke Hoogwerf. Sinds een aantal jaren ben ik actief in het Ouderen- en mantelzorgforum vanuit GENERO. En sinds twee jaar neem ik deel aan Clienttyperinggesprekken bij het Albeda College.

Met een aantal leden vanuit het Ouderen- en mantelzorgforum, zijn wij enkele keren per jaar te gast als “simulators”. De groep ouderen doet mee met onderwijsactiviteiten van de BOL leerlingen. BOL is de afkorting van Beroep OpleidendeLleerweg, oftewel een combinatie van leren en stage. Ze volgen lessen op school en ze lopen stage bij een leerbedrijf.

Of wij ontmoeten BBL leerlingen. BBL is de afkorting van BeroepsBegeleidende Leerweg, oftewel een combinatie van werken en leren. Ze moeten een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 20 uur per week. Ze gaan per week één dag of 1-2 avonden naar school.

De leerlingen stellen per groepje vragen aan de ouderen en aan de hand van die vragen volgt er een gesprek. Op deze manier nemen de leerlingen een kijkje in het verleden/heden v

an de ouderen. Hier maken zij een verslag van, voor het zogenaamde dossier, dit verslag wordt na de ‘persoonlijke’ gesprekken klassikaal gepresenteerd. Mede hierdoor leren zij in een groep, voor zover zij dit nog niet onder de knie hebben, het woord te voeren. Persoonlijk vind ik dit een goede bijkomstigheid. Het is leuk om te merken, dat naast de vragen die zij van te voren hebben samengesteld, er ook diepere vragen boven tafel komen. Als gast ben je vrij om deze wel of niet te beantwoorden.”

Samen met het Albeda College probeert GENERO deze manier van leren op meer opleidingen en meer niveaus ingevoerd te krijgen. 

Heeft u interesse in deze manier van onderwijs? Neem contact op met het forum (zie contact).

 


Copyright © 2016. All Rights Reserved.